Warning: Declaration of FeedWordPress_Walker_Category_Checklist::start_el(&$output, $category, $depth, $args) should be compatible with Walker_Category_Checklist::start_el(&$output, $category, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /home/rpolic17/public_html/club/wp-content/plugins/feedwordpress/feedwordpress-walker-category-checklist.class.php on line 13

Warning: Declaration of quickmenu_nav_walker::start_el(&$output, $item, $depth, $args) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $item, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /home/rpolic17/public_html/club/wp-content/themes/peekaboo/admin/common-functions.php on line 0

Warning: Declaration of Walker_Category_Filter::start_el(&$output, $category, $depth, $args) should be compatible with Walker_Category::start_el(&$output, $category, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /home/rpolic17/public_html/club/wp-content/themes/peekaboo/admin/common-functions.php on line 0
Policy Center for Roma and Minorities salutes TVR’s decision in the case of journalist Lucian Pîrvoiu | Clubul de educație alternativă
Home   Comunicate de presă   Policy Center for Roma and Minorities salutes TVR’s decision in the case of journalist Lucian Pîrvoiu

Policy Center for Roma and Minorities salutes TVR’s decision in the case of journalist Lucian Pîrvoiu

Valeriu Nicolae, președintele Policy Center for Roma and Minorities: "Derapajul rasist de la începutul emisiunii este regretabil"

29 iulie 2011

Policy Center for Roma and Minorities salută decizia TVR de a-l suspenda pe prezentatorul emisiunii “Ora de știri“ de la TVR2, Lucian Pîrvoiu.

Reacția TVR-ului merită salutată pentru promptitudine și fermitate în cazului jurnalistului Lucian Pîrvoiu. Noi încurajăm dialogurile critice și deschise pe marginea situației din Ferentari care să aducă în discuție și consumul de droguri, criminalitatea, prostituția sau abuzurile împotriva copiilor. O emisiune bine pregătită la care invitații să fie oameni cu experiență reală în Ferentari ar fi fost salutată de organizația pe care o reprezint. Din păcate emisiunea domnului Pîrvoiu a fost slab pregătită, iar prezentatorul a compensat lipsa de informație cu agresivitate. Derapajul rasist de la începutul emisiunii este regretabil.”, a declarat Valeriu Nicolae, președintele Policy Center for Roma and Minorities, invitat în platoul emisiunii “Ora de știri” din 27 iulie.

“Din păcate discuțiile publice tind să se plaseze în extreme – fie de o corectitudine politică ipocrită care duce la deresponsabilizarea minorităților, fie de un rasism agresiv care duce la o polarizare periculoasă a relațiilor interetnice în cadrul societății românești. Sperăm ca TVR-ul să continue să facă eforturi în a aduce discuția în limitele normale și să putem discuta public mult mai eficient atât despre drepturi, cât și responsabilități ale minorităților și majorității față de cetățenia română.”, a mai adăugat Valeriu Nicolae.

În cadrul emisiunii, Lucian Pîrvoiu a discutat evenimentul sportiv organizat miercuri în Ferentari de către Policy Center for Roma and Minorities și Ambasada britanică, precum și afirmațiile  ambasadorului Martin Harris care spunea că a regăsit în Ferentari spiritul olimpic. Ca urmare a acestei afirmații, Pîrvoiu l-a întrebat pe Valeriu Nicolae: “Să fim serioși, spiritul olimpic la ce? La furat de portofele, la tras în venă?”

TVR califică drept “”inacceptabile” vorbele prezentatorului, în timp ce Agenția de Monitorizare a Presei – Active Watch consideră că “întrebarea prezentatorului descrie o atitudine discriminatorie față de locuitorii cartierului Ferentari, promovând stereotipuri și etichetându-i pe locuitorii cartierului și pe tinerii implicați în proiect ca fiind hoți și consumatori de droguri”, în cadrul unei scrisori deschise adresate TVR. De asemenea, unul dintre cei mai cunoscuți  bloggeri din România, Chinezu se declară “năucit” și “uluit” de discuția din cadrul emisiunii, exprimându-și dezaprobarea față de atitudinea prezentatorului printr-o scrisoare deschisă publicată pe blogul său.

Ambasada britanică și Policy Center for Roma and Minorities, cu sprijinul Primăriei Sectorului 5 București, au marcat miercuri, 27 iulie, un an până la deschiderea oficială a Jocurilor Olimpice de la Londra, din 2012, prin organizarea unui eveniment sportiv-cultural în ghetoul din Ferentari.

Câteva sute de persoane au participat la meciuri demonstrative și concursuri de baschet, scrimă și box pe Aleea Livezilor din cartier.  Policy Center for Roma and Minorities a demarat în octombrie 2010, proiectul Clubul de Educație Alternativă pentru a răspunde la o parte dintre nevoile existente în ghetoul din Ferentari și pentru a le oferi copiilor din cartier șansa de a participa la activități sportive și educaționale. Evenimentul a beneficiat de sprijinul Comitetului Olimpic și Sportiv Român și al federațiilor de baschet, fotbal, scrimă și box. Printre participanți s-au numărat cântărețul Damian Drăghici, laureat al unui premiu Grammy în 2006, Marian Simion, fostul campion mondial la box, Violeta Beclea și Ionela Târlea medaliate olimpice, Virgil Stănescu, căpitanul naționalei masculine de baschet și trupa de street-dance, Trouble Crew.

Prezența la eveniment a unui număr mare de modele pozitive a avut un impact puternic asupra copiilor din zonă, astfel ne exprimăm speranța ca din ce în ce mai mulți copii din cartier vor fi atrași să înceapă cursurile la Clubul de Educație Alternativă de la Școala nr. 136.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*