Warning: Declaration of FeedWordPress_Walker_Category_Checklist::start_el(&$output, $category, $depth, $args) should be compatible with Walker_Category_Checklist::start_el(&$output, $category, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /home/rpolic17/public_html/club/wp-content/plugins/feedwordpress/feedwordpress-walker-category-checklist.class.php on line 13

Warning: Declaration of quickmenu_nav_walker::start_el(&$output, $item, $depth, $args) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $item, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /home/rpolic17/public_html/club/wp-content/themes/peekaboo/admin/common-functions.php on line 421

Warning: Declaration of Walker_Category_Filter::start_el(&$output, $category, $depth, $args) should be compatible with Walker_Category::start_el(&$output, $category, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /home/rpolic17/public_html/club/wp-content/themes/peekaboo/admin/common-functions.php on line 488
(Română) (update) Protest (cu rezultate) pentru drepturile romilor din Baia Mare | Clubul de educație alternativă
Home   Comunicate de presă   (Română) (update) Protest (cu rezultate) pentru drepturile romilor din Baia Mare

(Română) (update) Protest (cu rezultate) pentru drepturile romilor din Baia Mare

protest_baiamare_07-06-2012 In data de 7 iunie 2012, am protestat împotriva primarului Cătălin Cherecheș de la Baia Mare împreună cu reprezentanți ai peste 30 de organizații din societatea civilă în Piața Victoriei. Ceream alianței USL să-și retragă sprijinul politic pentru primarul Cherecheș și să rectifice situația inadmisibilă creată de acesta prin mutarea forțată a 2000 de romi într-o „locuință socială” într-o clădire aparținând fostului combinat chimic Cuprom care nu fusese decontaminată și amenajată corespunzător. Textul anunțului publicat de Policy Center for Roma and Minorities în coordonare cu celelalte organizații care au participat la protest (mai jos) include detalii despre situația de la Baia Mare.

Guvernul de la București a trimis reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Romi (ANR) să inspecteze clădirea repartizată familiilor de romi în cursul săptamânii trecute. Inspecția a avut ca rezultat o reclamație a primarului din Baia Mare (reales cu peste 80% din voturi) și a Consiliului Local la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

Deși nu s-a găsit încă o soluție imediată pentru familiile relocate, reprezentanții ANR au recomandat o serie de măsuri pentru incluziunea socială a romilor, precum un pilot proiect de dezvoltare locală dedicat romilor și atragerea de fonduri europene pentru programe de incluziune socială. Policy Center for Roma and Minorities salută recomandările ANR și așteaptă cu interes primele rezultate concrete. Incluziunea socială a romilor prin programe finanțate corespunzător pe termen lung este singura soluție viabilă pentru problemele majore cu care se confruntă comunitatea romă.

Mai multe detalii despre ancheta și recomandările ANR se găsesc pe eMaramureș.ro.

Anunțul publicat de Policy Center for Roma and Minorities despre protestul de pe 7 iunie:

Policy Center for Roma and Minorities protestează și cere soluții, împrună cu 33 de organizații din societatea civilă, față de acțiunile rasiste ale primăriei din Baia Mare. Astăzi între orele 14:30 și 16:30, 7 iunie, participăm la protestul organizat în fața Guvernului României, și invităm să ni se alăture cu noi toți cei care cred în valorile democrației și drepturile omului.

Am semnat o scrisoare deschisă adresată premierului Victor Ponta, care cere rectificarea urgentă a situației de la Baia Mare prin mutarea romilor în condiții adecvate de locuire și tragerea la răspundere a celor ce se fac vinovați de acțiunile rasiste și ilegale din ultima săptămână.

Pe data de 1 iunie 2012, primarul orașului Baia Mare Cătălin Cherecheș a evacuat 38 de familii de romi din cartierul Craica și le-a mutat în blocul nr. 2 din incinta societății CUPROM. Ca urmare a mutării forțate în clădirea neamenajată, fără condiții adecvate de locuire și ne-decontaminată, 22 de copii și 2 adulți s-au intoxicat și au fost spitalizați. Câteva zile mai târziu, mama primarului, dna Viorica Cherecheș, a mers însoțită de reprezentanți ai Poliției Comunitare și le-a cerut romilor să adune toate sticlele cu substanțe toxice, pentru ca acestea să fie mutate în alt loc. Romii au adunat toate recipientele cu substanțe chimice cu mâinile goale, fără niciun echipament de protecție.

Nu este primat dată când autoritățile de la Baia Mare încalcă drepturile omului, încercând să izoleze comunitatea romă de restul orașului. În 2011, primarul Cherecheș a construit un zid „al romilor” în jurul unor locuințe sociale aflate în apropierea unei străzi principale. Acțiunile administrației de la Baia Mare nu sunt izolate. Cazuri de strămutare a romilor în zone improprii locuirii includ, între altele, mutarea unei comunități din Pata Rât lângă groapa de gunoi a orașului Cluj Napoca și mutarea unei comunități din Miercurea Ciuc lângă stația de epurare a orașului.

Textul integral al scrisorii poate fi accesat aici. Organizațiile semnatare și care participă la protest:

Active Watch Agenția de Monitorizare a Presei, Agentia “Impreuna”, Alianta Civica a Romilor din Romania, Amphitheatrrom, APADOR CH, Asociatia “Sanse Egale”, Asociatia ACCEPT, Asociatia CARUSEL, Asociatia Culturala TURN, Asociatia ELTERA, Asociatia Femeilor Rome din Romania, Asociatia Jurnalistilor Romi, Asociatia pentru Dezvoltare si Incluziune Sociala, Asociatia Pro Democratia, Asociatia TRUST, Centrul Crestin al Romilor, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul pentru Resurse Juridice, CeRe- Centrul de Resurse pentru Participare Publica, Centrul pentru Educatie si Dezvoltare Sociala, ECPI- Centrul Euroregional pentru Initiative Publice, EGAM – European Grassroots against Racism Movement , Roma Education Fund Romania, Fundatia DESIRE Cluj, Fundatia Tudor, Grupul pentru Actiune Sociala, Institutul pentru Politici Publice, KCMC- K Consulting Management and Coordination, Liga PRO-EUROPA, MCA Romania, Policy Center for Roma and Minorities, Romani CRISS- Centrul Romilor pentru Interventie Sociala si Studii, Romano Butiq, Sastipen

 

Comentariile sunt inchise